Door: Marit Koenen
Wij houden van info, want daardoor worden we betere surfers. Daarnaast is alles rondom surf gewoon fascinerend. Daarom introduceert Surfana magazine de categorie Insights. Hier delen onze schrijvers van alles om jouw surf sessies meer diepte te geven. of het nu gaat over surf technieken, feitjes, psychologische inzichten of geschiedenislessen. Deze week is schrijfster en neurospecialist Marit aan het woord.
Welke surfer droomt er niet van om te surfen als John John Florence of Carissa Moore? Staand in een overhead barrel van Teahupo’o, terwijl je de lip van de golf boven je hoofd ziet breken en de adrenaline door je lichaam pompt. De kans dat wij Nederlanders op dat level komen is, helaas, best wel klein. Zelfs na de Brexit ligt Engeland nog steeds direct naast ons, waardoor we een homebreak in Australië, Amerika of Afrika hoogstwaarschijnlijk niet gaan evenaren. Toch kunnen we de verleiding niet weerstaan om constant op zoek te gaan naar manieren om onszelf te verbeteren.
Misschien heb je wel eens gehoord van Malcolm Gladwell’s ‘10.000 uurs-regel’. Deze regel stelt dat je minimaal 10.000 uur voor iets moet oefenen voordat je de vaardigheid volledig beheerst. Betekent dit dus 10.000 uur aan nosedives, wasmachines en rash op plekken die het daglicht niet kunnen verdragen? Nou, nee. Een andere manier om beter te leren surfen is, gewoon, vanuit je luie stoel.
Want, als het aan je brein lag, kon jij die pop-up, top-turn en rodeo flip al de eerste keer dat je ze zag. Dit komt door bepaalde cellen in het gedeelte van je hersenen dat verantwoordelijk is voor het aansturen van bewegingen. Deze cellen, genaamd spiegelneuronen, worden actief op het moment dat je zelf een actie uitvoert, maar ook op het moment dat je iemand anders de actie ziet doen. Het klinkt gek, maar in theorie stellen deze cellen je dus in staat om een air uit te voeren, terwijl je het zelf nog nooit gedaan hebt.
Maar hoe kan het dat deze spiegelneuronen er ook voor zorgen dat we beter worden in het uitvoeren van een bepaalde actie? Hoe leren we überhaupt nieuwe bewegingen aan? Om tot een bepaalde beweging te komen, worden er meerdere hersencellen gezamenlijk actief. Deze combinaties van actieve cellen vormen samen een cluster, ofwel “schema”. Bij het leren van een nieuwe beweging is dit schema in eerste instantie nog niet op zijn efficiëntst: het lukt je bijvoorbeeld nog niet om elke keer je pop-up goed uit te voeren.
Bij elke mislukte poging krijgen je hersenen feedback binnen dat ze een verandering moeten maken in het schema om het nog accurater te maken. Dit resulteert uiteindelijk in een betere communicatie tussen cellen binnen een schema, waardoor het jou steeds vaker lukt om die pop-up wel goed te doen. Je hoeft er minder over na te denken en het gebeurt steeds automatischer.
- Dan Scott, editor. SURFING – An All Girls Surf Film. Youtube, geüpload door Surfing, 26 juni 2021.
Bijvoorbeeld, beeld je eens in dat je op stedentrip bent. In een voor jou vreemde stad moet je de weg leren kennen. Op de vrijdag – na aankomst – weet je waarschijnlijk alleen de grote wegen. Dit brengt je naar de plek van bestemming, maar is niet de snelste route. Op zondag – na een heel weekend door de stad sjokken – vind je de weg al een stuk gemakkelijker. Je leert binnendoor routes kennen en komt steeds sneller op de plek van bestemming. Hiervoor is dus oefening nodig.
“Als het aan je brein lag, kon jij die pop-up, top-turn en rodeo flip al de eerste keer dat je ze zag.”
Hier komt dus ook het principe van de ‘10.000 uren-regel’ aan te pas. Je hersenen hebben meerdere herhalingen nodig om het schema van bepaalde bewegingen efficiënter te maken. Maar, er zijn verschillende manieren waarop we deze herhalingen kunnen uitvoeren. Zo kan je een stad op eigen houtje verkennen, gebruik maken van een kaart of, in het geval van spiegelneuronen, zien hoe iemand een snellere route neemt.
Het betekent niet dat je compleet de nieuwe John John gaat worden vanuit je luie stoel. Als jij namelijk als beginnend surfer kijkt naar een pro-surfer, dan zie je niet het leerproces dat hij doormaakte op het moment dat hij de beweging leerde. Je hersenen krijgen dus niet de benodigde feedback om jouw eigen schema aan te passen en efficiënter te maken. Het is alsof je een kaart krijgt van een stad waar je nog nooit bent geweest, het verandert niks aan hoe goed je de stad kent. Maar, het betekent wel dat je veel kan halen uit video’s die overeenkomen met het niveau waar je zelf al redelijk op zit.
Dus, “when in doubt, paddle out”, maar pak op een dag met flatness lekker een filmpje erbij. Surfana surf instructeur Haiko heeft een lijstje gemaakt met de beste films om jouw surfen te verbeteren. Deze collectie video’s voorziet je van de input om je uithoudingsvermogen, vaardigheden, stijl en kennis rondom surfen te verbeteren. Bijkomend voordeel: ze zijn ook nog eens een lust voor het oog. Hieronder vind je zijn korte reviews van de video’s uit zijn lijstje.
- Michael Ciaramella, director. Craig Anderson Hosts Six Of The World’s Best 16U Surfers In “Craig Anderson and the Stab Innocents”. Youtube, geüpload door Stab: We like to surf, 14 oktober 2019.
Filmpjes om te checken
- Craig Anderson Hosts Six Of The World’s Best 16U Surfers In Craig Anderson and the Stab Innocents
Een tropisch avontuurtje met classic short-board junior professionals en de alternatieve surfer Craig Anderson. Bekijk hoe ze experimenteren met verschillende surfboards en -stijlen.
- How the World’s Best Surfers Pop Up (Slow Motion)
Deze video is enorm handig om te bekijken, om zo je pop-up te verbeteren. De beste surfers van de wereld hebben deze namelijk volledig geperfectioneerd, wat heel veel goede inzichten kan bieden.
- SURFING – An All Girls Surf Film
Vers van de pers en nu al een favoriet. Er zijn zelfs geruchten dat dit wel eens de beste surf film van 2021 kan gaan worden. In deze video zie je vijf van de beste vrouwelijke surfers knei-ter-hard rippen.
- Surf Scheveningen, Den Haag, Holland. Top Surf Spots in Europe Ep. 2
Een video uit het lokale assortiment: bekijk een aantal van de beter beoordeelde Nederlandse golven hier in Scheveningen. Het is dus ook mogelijk om pro te worden als je vooral surft in Nederland, zoals deze video bewijst.
- Yoga For Surfers_21 Surfing Stretches You Need to Know
Deze rek- en strekoefeningen zullen surfen een stuk makkelijker en flexibeler maken voor je lichaam. Als je deze bewegingen regelmatig uitvoert, kunnen ze ook helpen om te voorkomen dat je mogelijke blessures oploopt tijdens surfen.
- Bali Surf Journal – August 2020
Een fantastische dump van surf clips vanuit het tropische eiland Bali. In deze video zie je golven van alle vormen en maten.
- Five years later, Stab remembers Andy Irons
Andy Irons is een ware legende in de surfsport. Er gaat niks boven hem op een golf zien surfen en deze video laat een aantal van zijn beste momenten zien voor de tijd dat hij overleed in 2011.
- John John Florence Takes Down Filipe Toledo to Ring the Bell in 2019
Een classic duel tussen misschien wel de beste surfers uit Hawaii en Brazilië. Deze surf competitie bij Bell’s Beach is niet zomaar wat. Bekijk de techniek en vaardigheid in hun surfen om de jouwe te verbeteren.
- THE BEST OF THE BEST IN SLATER’S POOL!!!! 2018 Surf Ranch Pro Highlights ft Medina, Toledo, Carissa
Deze video moet je zien. Door naar professionals op een kunstmatige en geperfectioneerde golf te zien surfen, kan je precies zien wat de techniek achter een turn, cutback, barrel of air is.
- The Go Fish in France – Rob walks you through a fun session
Een hele relaxte video van Rob Machado die zijn eigen fish-board surft. Een fish is een surfboard met twee vinnen, waarmee de beweging vloeiender wordt dan bij een standaard set-up. Rob laat deze flow indrukwekkend zien.
- Stab High, Texas 2019_FULL BROADCAST | World of X Games
Deze surf contest in het midden van Texas vindt volledig in de lucht plaats. Een air is nog relatief nieuw in de surfsport, maar levert wel fantastische video content op.
- Weird Waves Season 2_Time Travel (Nigeria) | Surf | VANS
Een moderne blik op surfen wordt aan het licht gebracht door Weird Waves. In deze specifieke aflevering reizen ze af naar Nigeria om daar de opmars van de Nigeriaanse surf cultuur te ontdekken.
Bronnen
Gladwell, Malcolm. Outliers: The Story of Success. New York: Little, Brown and Co., 2008.
Schmidt, Richard A. “Schema Theory of Discrete Motor Skill Learning.” Psychological Review 82 (1975): 225-260.