WALLIEN: duurzame wetsuits en 90’s mode gemaakt van plastic uit de oceaan

Gedurfd, kleurrijk, positief, vrouwelijk. Een 90’s feel op de fashion manier. Dat is wat er in me opkomt als ik de website van WALLIEN check. Je kent het duurzame wetsuit- en waterkledingmerk ongetwijfeld van hun collab met de Nederlandse pro surfster Nikki van Dijk. Of natuurlijk van de enige echte Surfana X WALLIEn merch collectie die werd gelanceerd afgelopen zomer. 

WALLIEN wist zich al snel te vestigen in de jonge Nederlandse surf fashion industrie. Ook maakten ze naam in the lucky country: Australië. Bijzonder is dat stereotyperingen binnen de surfscene transcendeert  en grenzen verlegt als het gaat om duurzaamheid. Dat kan alleen als je over een unieke visie en enorme drive beschikt. Tijd om eens te praten met Madeleine, de Amsterdamse mede oprichter van WALLIEN. 

Madeleine, kun je ons iets over jezelf en je achtergrond vertellen? 

Ik heb het merk samen met mijn broer Olivier opgericht en we zijn in drie jaar tijd uitgegroeid tot een internationaal bekend surfmerk. Ik heb psychologie gestudeerd, een Phd gehaald, ben consultant geweest en heb commerciële en maatschappelijke banen gehad. Na een opleiding aan de Amsterdam Fashion Academy zijn we WALLIEN begonnen. 

Als je jezelf moest omschrijven aan de hand van een soort of merk surfboard, wat voor surfboard zou jij dan zijn?

Voor het opzetten van een surfmerk heb je veel drijfkracht (doorzettingsvermogen) nodig en moet je extreem wendbaar zijn. Kijk maar naar de periode die we net achter ons laten. Ze zeggen ook wel eens dat het opzetten van een kledingmerk topsport is. Het vergt toewijding en je valt een paar keer heel erg hard. Het is een rollercoaster in het begin maar als het dan eenmaal loopt dan is dat wel epic.

Yasmine DiBa, Nikki van Dijk in Malibu tijdens de World Surf Tour, Californië. Bron: WALLIEN Waterfashion.

Hoe ontstond het idee om WALLIEN te beginnen? Kunnen jullie het moment nog herinneren dat het zaadje werd geplant? 

Ja als de dag van gisteren, het is Olivier’s idee. Hij stuurde een appje en zei dat hij een goed idee had waar hij graag met mij over wilde praten. En that was it.  

Als jullie een design gaan bedenken, hoe komen jullie tot beslissing voor een design en waar vind je inspiratie? 

De beslissing of een design in de collectie komt hangt van verschillende aspecten af. We kijken naar de performance, de kwaliteit, of het in het thema en onze visie past, en/of het item duurzaam genoeg is. Al deze aspecten worden gewogen en als het klopt, en we vinden het mooi dan nemen we het op. 

 WALLIEN is inmiddels een grote speler in de nationale en internationale surf branche. Waar willen jullie naartoe groeien als merk?

Wij zijn het merk gestart om zo veel mogelijk mensen de kans te geven om mooie en duurzame kleding voor watersport te kopen. Dus vanaf het begin hadden wij de ambitie om er een internationaal merk van te maken, bekend en verkrijgbaar in verschillende werelddelen. Nu is onze verkoop vooral in Europa en Australië en volgend jaar hopen wij daar de US en Indonesië aan toe te voegen. Maar de groei mag niet afdoen aan het merk. Wij willen alleen maar toffe dingen blijven maken waar mensen blij van worden.

Stel, ik koop een WALLIEN wetsuit. Welke weg heeft deze afgelegd voordat ik hem in mijn online winkelmandje leg?

Een belangrijk deel van onze duurzaamheidsvisie bestaat uit zo dicht mogelijk producten bij de markt waar het wordt verkocht. Daarmee minimaliseren wij de vervuiling door transport. De wetsuits voor Europa worden daarom in hoogwaardig atelier in Turkije gemaakt. De onderdelen worden ook dicht bij de fabriek gehaald, zodat ook daar weinig transport nodig is, behalve voor het neopreen, want er zijn maar een heel klein aantal goede neopreen fabrikanten in de wereld. De wetsuits worden vervolgens in ons magazijn in Nederland opgeslagen voordat het bij jou terecht komt.

“Bewustwording en urgentie is wat we nodig hebben om de wereld een betere plek te maken.”

Het woord ‘duurzaamheid’ is inmiddels een soort containerbegrip voor van alles en nog wat. Sommige mensen vinden zelfs dat het eerder een hype is en zijn betekenis heeft verloren. Wat houdt volgens jullie ‘duurzaamheid’ in? 

Duurzaamheid is inderdaad veel omvattend, omdat het gaat over mens, milieu en natuur. De kern ervan is dat je zuinig omgaat met alles wat er op de planeet is, zodat ook de toekomstige generaties er gebruik van kunnen maken. De mode-industrie is verantwoordelijk voor 10% van alle carbon emissies. Mijn broer en ik zijn beide ouder en willen de planeet een beetje beter achterlaten dan hoe wij die gevonden hebben.

WALLIEN wetsuits zijn gemaakt van duurzame materialen. Wat voor materialen zijn dit precies? 

Zoals gezegd bestaat een deel van de duurzaamheid uit de lokale productie. Daarnaast selecteren wij inderdaad zo veel mogelijk duurzame materialen. Onze swim wear wordt bijvoorbeeld gemaakt van gerecyclede plastic flessen en plastics uit de oceaan. De t-shirts worden gemaakt van organisch katoen, dat geen pesticiden nodig heeft en veel minder water gebruikt dan normaal katoen. En het neopreen van de wetsuits worden gemaakt kalksteen, terwijl het standaard neopreen worden gemaakt van olie. Kalksteen is een sediment (rots) en daar is genoeg van op de wereld om te gebruiken in tegenstelling tot olie.

 Het is niet makkelijk om duurzaam te zijn in de modewereld. Wat zijn voor jullie de grootste uitdagingen? 

Als je keuzes maakt voor duurzame stoffen en lokale productie zijn de kosten hoger. Het is heel belangrijk om aan klanten uit te leggen waarom ze iets meer moeten betalen. Uit onderzoeken blijkt dat consumenten graag duurzaam willen shoppen maar niet goed begrijpen hoe ze dat moeten doen en of het echt wel duurzaam is. Dus uitleg is erg belangrijk.

Als practicer van sustainable fashion ben je vast buiten je werk ook bezig met manieren om de ecologische voetprint te verminderen. Hoe ziet jouw kledingkast eruit buiten de duurzame bikini’s en wetsuits van Wallien? 

Mensen denken vaak dat als je in de mode zit, je er ook echt veel kleding hebt, maar bij mij is dat helemaal niet zo. Ik ben door WALLIEN bewuste keuzes gaan maken in wat ik wel en niet koop. Eigenlijk koop ik vrij weinig kleding, en als ik het doe moet het mooi gemaakt zijn en comfortabel zitten. Bij elk item denk ik of ik het meerdere jaren zal dragen en hoe vaak ik het aan zal doen. Mijn kledingkast is daarom een combi uit vintage en lang-draagbare comfortabele kleding, vaak van Italiaanse of Franse komaf omdat ik kleiner ben dan de gemiddelde Nederlander. 

Surfers zijn avonturiers die goed voor onze planeet willen zorgen, maar ook houden van mooie gear. Wat zouden jullie als sustainable fashion brand aan jullie klanten willen adviseren, als het aankomt om duurzamer willen omgaan met mode? 

Bewustwording en urgentie is wat we nodig hebben om de wereld een betere plek te maken. Wij maken duurzame keuzes en we hopen dat onze klanten dat ook doen. Wij vinden dat je niet hoeft te kiezen tussen “mooie gear” en duurzaam. Wij vinden dat die twee aspecten in elk product moeten zitten. 

 Zelf zijn jullie natuurlijk ook surf lovers. Wat is de mooiste plek waar je ooit hebt gesurft? Zitten er nog mooie surftrips in het vizier?  

Ja zeker, in het najaar kiten op Texel en in Portugal. Volgend jaar gaan we voor WALLIEN in de zomer naar Californië en Hawaï, en in de winter naar Australië. En naast al deze mooie bestemmingen, ben ik heel graag in ons huisje op Texel (5 min fietsen van zee). Dat is in Nederland de mooiste plek.

© 2024 Surfana | Algemene voorwaarden - Privacy Policy - Website by Sturdy digital