Surfboard #101

Boards komen net als wij in verschillende vormen, maten en kleuren. Dat is absoluut prachtig: er is zoveel over te leren. Alleen wanneer je begint met surfen en het verdiepen in de wonderwereld van surfboards, kan het overweldigend zijn. Hoewel er natuurlijk geen einde is aan alles wat je kunt vertellen over surfboards, zal ik je hier een stukje op weg helpen. 


Het begin der tijden

Er zijn veel verhalen over hoe surfen is begonnen. In alle eerlijkheid: ik was er niet bij, dus ik vertel het verhaal dat mij altijd is verteld. Ik hoop hiermee geen legends te beledigen die ons hebben geholpen om de fantastische kunst van surfen te ontwikkelen. Het verhaal gaat dat surfen begon in de late achttiende eeuw in Hawaii. Vissers trokken erop uit in grote kano’s om genoeg vis te vangen voor hun hele dorp. Als de vissers genoeg hadden, vaarden ze terug naar de kust. Ze werkten met wat de natuur hen gaf. Als er dus een golf was, namen ze deze als een uber naar de kust.

Eerst was het gewoon een praktische manier om sneller bij hun vrouwen te zijn, maar uiteindelijk begonnen ze in te zien dat het ook best leuk was. Daarom gingen de vissers steeds vaker te water met hun kano, zonder te vissen. Stel je voor dat je moest surfen op een kano van zes meter. Precies, ze dachten dat het handiger kon. Zo ontworpen ze surfplanken, tussen de 3 en 6 meter lang en gemaakt van hout. Ze hadden een ‘U’-vorm, geen vinnen en waren bedoeld om in rechte lijnen naar het strand te surfen. Het verhaal gaat dat de lengte van de surfplank een statussymbool was in het dorp. Hoe groter de plank, hoe rijker je was. 

Evolving classics

Later, in het begin van de twintigste eeuw, had een surfer genaamd George Freeth het helemaal gehad met het dragen van zijn grote board. Hij sneed daarom zijn plank in tweeën. Al snel volgden vele surfers zijn voorbeeld. Tom Blake slaagde er vlak hierna in om de wereld op zijn kop te zetten door twee belangrijke uitvindingen. De eerste was de holle surfplank. Door de holle binnenkant werd ie lichter en gemakkelijker te vervoeren. Later vond hij de vin uit, waardoor je in rechte lijnen kon surfen. Deze veranderingen samen, zorgde ervoor dat surfen tot een next level werd getild.

In de jaren zestig begonnen epoxy en glasvezel een opmars te maken. Dit veranderde de wereld van surfplanken volledig. Het materiaal was veel makkelijker te verwerken en zorgde daardoor voor meer opties. De boards begonnen kleiner, lichter en funkier te worden. Mensen begonnen ook te spelen met verschillende fin set-ups. Dit alles leidde tot een verdeling in stijlen en voorkeuren.  Let’s have a look, shall we!

Het longboard

Een longboard is.. lang. Hun lengte varieert van 9′ tot 11′ feet. Ze zijn ook breed en dik waardoor de boards veel volume hebben. Ze hebben een ronde neus en meestal een squash of pintail. De meest gebruikte vin set-up is single fin, maar een longboard kan ook met thruster of zelfs twin-fin komen. Longboards gaan hand in hand met een bepaalde stijl die enorme flair en speelsheid op de golf laat zien. Over het algemeen zijn longboarders altijd op zoek naar die mellow, eindeloze golf. Binnen de longboard categorie zijn er ook verschillen:

  • Longboards die meer performance-based zijn, waardoor je radicalere bochten kan maken op steile golven. Ze hebben wat smallere kenmerken, bijvoorbeeld in de staart en de neus. Hoewel het gemakkelijker is om met het board te manoeuvreren, is het ook minder vergevingsgezind dan de bredere log’s.
  • Longboards dat dichter bij de klassieker van vroeger staan: een log, of een dancer. Deze boards hebben veel volume over het hele board. Het zorgt voor een gemakkelijke glide in de golf. Daarnaast geeft het podium om cross-steps uit te voeren en om een poging te maken voor een eeuwige nose-ride.
  • Mini-longboards: hebben dezelfde vorm maar zijn net iets minder lang. Een mini-longboard is tussen de 8′ en 9′ voet. Dit biedt nog steeds de makkelijke glide, is makkelijker te draaien, maar biedt minder ruimte en gemak om te dansen op het board. Als je doel is om uiteindelijk een shortboard te surfen zou ik voor een mini-longboard gaan of voor een funboard. 

Op de vraag of een beginner een longboard moet kopen, omdat het groot is, antwoord ik niet meteen ja. Het is afhankelijk wat je wilt bereiken met je surfen. Het is waar dat een longboard het pakken van golven makkelijk maakt, alleen het uitvoeren van turns vereist wat vaardigheid.

Longboards on the beach

Longboard love, Cape Town, 2019, Demi kerhof, bron: https://www.demikerkhof.com/.

Het funboard en hybrids

Funboards en hybrides zijn de perfecte keuze als je als intermediate surfer wilt overstappen op een kleiner board. Ze zijn ook leuk voor beginners met een licht gewicht. De boards kunnen een beetje variëren in shape. Ze zijn in de range van 6’6 tot 7’6 feet met een brede outline. Ze staan bekend als echte wave catchers, omdat ze veel volume hebben over het hele board. Normaal gesproken zou je op zo’n board willen surfen in omstandigheden van knie- tot head high golven. Het is zelfs mogelijk om in het schuim te surfen.  De boards kunnen je enorm helpen in je progressie, omdat ze je kunnen helpen om comfortabel te worden met je bottom turn en ook met het surfen op groene golven.

De meest gebruikte vorm voor deze boards zijn eggs, die zoals je je kunt voorstellen eruit ziet als een ei. Ze hebben een ronde neus en tail, met een brede omtrek over het hele lichaam van het board. Dit betekent dat het volume goed verdeeld is en dat je gemakkelijk in de golven glijdt. Torq en NSP zijn waarschijnlijk de marktleiders voor deze boards, maar merken als Indio en Olaian worden ook steeds gewilder.

Een andere shape die vaak gebruikt wordt in de funboard divisie, is een fish. Ik zal deze shape in de volgende paragraaf uitgebreider beschrijven. Een fish heeft ook een brede omtrek, maar de neus is wat puntiger en de tail heeft de vorm van een vissenstaart. In de gegeven lengte heeft het nog steeds het drijfvermogen dat je van een funboard verwacht, maar het is wel wat makkelijker te draaien dan een egg.

De fish

Zoals je je kunt voorstellen, heeft de fish de vorm van een vis. Het lijkt er vooral op door de vorm van de staart. Dit is wat wij een swallow-tail noemen, die water channeled om meer snelheid op de golf te genereren. De neus heeft een brede en puntige vorm, wat helpt bij het carven van bochten.  Het board heeft nog steeds voldoende volume, maar is een stuk korter dan de hybrids die we eerder bespraken. Normaal gesproken heb je dit board in een vrij kleine maat, omdat het toch al zo veel volume heeft. Ze kunnen variëren in grootte tussen 4’8 en 6’2. Het is een goede step-up van een funboard of hybride.

Dit is een board dat veel gevorderde surfers graag in hun quiver (a.k.a. collectie aan surfboards) hebben, omdat het nog steeds heel goed presteert in mushy condities.  De ideale golf voor een fish board zou knie- tot headhigh zijn. Als we toch over tails praten, wil ik eraan toevoegen dat hij door zijn twee draaipunten veel wendbaarheid biedt. Dit betekent dat het je veel nieuwe opties biedt als je van een hybride komt en het voegt gewoon een extra laag toe aan je leercurve. Je kunt bochten en secties halen die voorheen niet gemakkelijk bereikbaar waren.

“Er is zoveel te ontdekken binnen elke categorie van surfplanken. Dat is het mooie van deze industrie: er is echt een board voor iedereen, elke surfspot en elk niveau.”

Na alleen de goede dingen over de fish te hebben verteld, is het goed om te vermelden dat een een flinke vermindering in grootte en volume in vergelijking met de hybrids. Dit komt dan ook met nieuwe uitdagingen. Het is zeker moeilijker om snelheid te genereren tijdens het peddelen, en daardoor moeilijker om golven te pakken. Het kan zijn dat je op een steiler gedeelte van de golf moet gaan liggen dan wat je gewend bent. Daarnaast is de stabiliteit ook minder vanwege de grootte van het board. Het board voelt veel meer shaky aan en vereist enige vaardigheid en techniek om te rijden.

Het shortboard

De laatste categorie die we bespreken is een board dat ontworpen is voor wendbaarheid en radical turns. Het is een board met een smallere outline over het hele dek, vooral bij de neus. Deze puntiger dan wat we tot nu toe besproken hebben, wat het mogelijk maakt om bochten te carven. De grootte kan variëren tussen 5′ en 6’10 en presteert het best in golven hip to head-high. De meest gebruikte vin set-up is thruster voor dit board. Het is een board dat wordt gebruikt door intermediate en advanded surfers.

Op dit board kan vrij agressief gesurft worden. Ook de golven kunnen radicaler zijn. Het board heeft meer rocker dan de besproken boards hiervoor, wat betekent dat het uitnodigt om vooral steile golven te pakken. Het board heeft niet veel volume, dus voor het verkrijgen van peddel snelheid is vaardigheid en kracht nodig. Om een golf te pakken moet je op de juiste plek zijn, en de omstandigheden moeten relatief goed zijn. Eenmaal op de golf is het board minder stabiel dan de eerder besproken boards, wat betekent dat het wel een aantal vaardigheden vereist om te rijden.

Nu we de meest gebruikte categorieën van boards hebben belicht, kan ik alleen maar hopen dat het wat vragen oproept. Als surf coaches staan we altijd klaar om je vragen te beantwoorden. Er is veel te ontdekken binnen elke categorie. Dat is het mooie van deze industrie: er is echt een board voor iedereen, elke surfspot en elk niveau. Nu je de basiskennis hebt kun je je vleugels uitslaan en lekker zelf op verkenningstocht gaan in de wonderlijke wereld van surfboards!

Bronnen

Longboard love, Cape Town, 2019, Demi kerhof, bron: https://www.demikerkhof.com/.
Magic quiver, Llandudno (Cape town), 2019, bron: Demi Kerfhof, https://www.demikerkhof.com/.

 

© 2025 Surfana – De surfspecialist van Nederland | Algemene voorwaarden - Privacy Policy - Website by Sturdy digital