Wil je zelf beter de golven voorspellen? Onder de Surf forecast leggen we uit hoe dat moet.
Ziet het er goed uit? Kom dan langs voor een surfles of kom een surfboard of SUP bij ons huren.
Wil je een meer uitgebreid weerbericht dan kan je het best op de website van goedegolven.nl of surfweer.nl kijken.
Onderstaand vind je een handige uitleg over hoe je een surf forecast kunt lezen. Van de hoogte en periode van de golven tot windrichtingen en getijden – we leggen stap voor stap uit wat al die cijfers en symbolen betekenen.
Ben je nieuw in het lezen van voorspellingen? Geen zorgen! Met een beetje oefening leer je al snel hoe je de ideale surfsessie kunt plannen. Gebruik onze tips en ontdek hoe je zelf het surfweer kunt interpreteren als een pro!
Welke websites kan je hiervoor gebruiken? Om een globale start te maken, kan je Windfinder gebruiken. maar magicseaweed en windguru zijn ook goede websites. Hieronder vind je een de voorspelling voor de komende dagen van Windfinder, met een uitleg .
1. Hoogte: lager dan 0,3 = geen surfbare golven.
2. Periode: aantal seconden tussen de golven, hoe groter de periode, des te meer energie er in de golven zit.
3. Richting: Uit welke richting komen de golven/ swell.
4. Windkracht: waait het harder dan 6 Beaufort, dan alleen voor (ver)gevorderde surfers.
5. Windrichting: Wind uit oosten? Dan vaak geen golven.
Waar let je op bij surfvoorspellingen? Ten eerste; de wind! Meestal hebben we in Nederland te maken met ‘windswell’, oftewel, golven die ontstaan door wind. Ze ontstaan door een windrichting grofweg uit noord, west of zuid. Bij een oostenwind (tijdens bijvoorbeeld een hittegolf) zijn er dus nooit golven.
Een ‘groundswell’ levert meestal de beste golven op. Maar komen wat minder vaak voor in Nederland en zijn lastiger te voorspellen voor de leek. Bij een groundswell is er een lagedrukgebied ergens ver op zee waardoor er daar golven ontstaan, die vervolgens naar de kust reizen (denk aan de kringen in het water als je er een steen in gooit) en, in het geval van Zandvoort, op de zandbank breken. In het gunstigste geval komen die golven zonder verstoord te worden door de wind, bij de kust aan. Zodat het niet ‘choppy’ wordt, maar de golven juist ‘clean’ zijn. Dat is wat je het liefst wilt. Met een groundswell is een lichte oostenwind juist goed, omdat deze de golven dan kan opstuwen.
Omdat Groot-Brittannië swells uit de richting west/ zuid-west voor Nederland blokt, kunnen wij alleen profiteren van de lagedrukgebieden uit noord/ noord-west. Dus grofweg heb je bij een west / zuid-west wind een windswell en bij een wind uit noord/ noord-west kans op een groundswell.
Dan nog een andere grote invloed op de golven; het getij! Laagwater kan ervoor zorgen dat kleine golfjes nog net over de zandbank breken. Terwijl met hoge golven het soms fijner is om met hoogwater te surfen, zodat de golven niet te hol op de zandbank dichtslaan. Ook kun je nog letten op de getijstroming. Met opkomend tij stroomt het water naar het noorden en met afgaand naar het zuiden. Staat er een harde zuiderwind, kies dan de omgekeerde getijstroming, zodat je niet naar IJmuiden afstroomt ;-0 en weer terug moet lopen. Daarnaast kan opkomend getij er bijvoorbeeld voor zorgen dat de golven een extra push krijgen. Dus voor het getij geldt; ook altijd checken wat het doet, om vervolgens in het water te zien wat voor uitwerking dit op de golven heeft.
De belangrijkste invloeden hebben we nu besproken: wind, swell en getij. Hoe vaker en langer je op het strand bent, hoe sneller je de golven leert voorspellen. Goed voornemen lijkt me!
Als het goed is kan je nu wat beter voorspellen wanneer je een surfboard bij ons kan komen huren🙂
© 2025 Surfana – De surfspecialist van Nederland | Algemene voorwaarden - Privacy Policy - Website by Sturdy digital