Een goede peddeltechniek is het halve werk!
We kennen ze allemaal. Die irritante surfers die oneindig veel golven pakken, van de ene piek naar de andere piek peddelen met een lach op hun gezicht en die als je met je ogen knippert ineens op een heel andere plek in de zee liggen. Zo’n surfer kun jij ook zijn! Wat je hiervoor nodig hebt is natuurlijk uithoudingsvermogen, maar belangrijker nog; een goede peddeltechniek.
Het grootste deel tijdens je surfsessie zul je kwijt zijn aan peddelen. Een goede peddeltechniek gaat er voor zorgen dat je meer golven zult pakken met minder inspanning en je dus ook langer in het water kunt liggen. Hiervoor heb je een aantal ingrediënten nodig die ik hier zal toelichten.
Boardpositie
Je board is wat je boven water houdt en heeft een bepaald drijfvermogen. Van dit drijfvermogen wil je optimaal gebruik maken, want hierdoor heb je zo min mogelijk weerstand als je door het water glide.
Voor het bereiken van deze optimale glide, is het belangrijk dat je goed op je board ligt. Als je ooit een surfles hebt genomen, heeft de instructeur vast wel eens gezegd dat de voeten aan de achterkant van het board de rand moeten voelen. Dit is zo bij de meeste softtops. De meeste van jullie zullen inmiddels niet meer een softtop surfen of willen overstappen naar een hardtop.
Omdat boards verschillende lengtes hebben, en mensen overigens ook, is er niet één duidelijke positie uit te leggen. Wel zijn er richtlijnen waardoor jij zelf kunt testen wat voor jou en het board wat je gebruikt de optimale positie is.
Als je op het board ligt, wil je dat je board plat in het water ligt. Zo voorkom je dat er onnodig lucht onder het board zit. De nose van het board kan een beetje boven het water uit komen, omdat je board wat rocker heeft. Dit is maar heel weinig, 3-5 cm. Verder ligt het board dus paralel aan het water, waardoor er geen drag ontstaat. Daarnaast is het heel belangrijk dat je goed gecentreerd op het board ligt en het board dus niet naar links of rechts helt.
Een veel gemaakte fout wat ik zie bij mensen die van board switchen (vooral softtop naar eerste hardtop), is dat ze te ver naar achter liggen. Hierdoor komt de neus van het board te ver uit het water en ontstaat er dus drag. Dat wil zeggen dat je jezelf afremt als je gaat peddelen, net alsof je iets achter je aan sleept. Kijk dus regelmatig, ook tijdens het peddelen, of het board nog plat ligt. Stel zo nodig bij.
De beweging
Voor de optimale peddel, is het belangrijk dat je je borst goed omhoog houdt. Dit zorgt ervoor dat je meer kracht uit je rug kunt halen.
Nu je perfect op het board ligt, met je borst in een trotse houding, is het peddelen op te delen in vier fasen.
Fase 1. Het begint met de insteek. Strek je arm zover mogelijk naar voren, zonder je schouders te ver mee te laten reiken. Hierdoor zorg je dat het gewicht van het lichaam goed gecentreerd blijft. Steek je duim eerst in het water met je handpalm naar buiten, waardoor een subtiele buiging in de pols onstaat.
Fase 2. In de volgende stap trek je je in het water gestoken hand langs je board. Hierbij maak je een soort halve cirkel van insteek, iets naar buiten en terug naar je board.
Fase 3. Op ongeveer borsthoogte is je handpalm naar je toe gericht en begint de duw. Hierbij is het belangrijk dat je hand al onder het board is zodat je niet te wijd peddelt. Van onder je borst maak je de slag af, waarbij je met je handpalm naar boven eindigt. De beweging is nu in een S-vorm gegaan.
Fase 4. Op dit moment steek je de andere arm weer ver in het water. Je haalt de hand die nu achter is soepeltjes uit het water. Vermijd hierbij dat je water omhoog splasht. Deze beweeg je dichtbij je lichaam een het water terug naar de start-positie.
Ga dit lekker oefenen, vooral op flatte dagen. Hoe meer je oefent en de juiste spieren traint, hoe langer je volgende sessie zal zijn.
Wil je meer diepgang of uitleg van onze surfleraren? Wordt dan lid van onze surfclub of neem een surfles. Leden van onze surfclub krijgen een maandelijkse nieuwsbrief waarin de kennisbank onderwerpen meer uitgebreid worden behandeld.