Surfen op de Noordzee

In de afgelopen artikelen hebben we al wat geleerd over de techniek die nodig is om te leren surfen. Wat misschien nog wel belangrijker is dan dit, is het kennis maken met de zee. Met een oppervlakte van 57.000 km2 is het Nederlandse deel van de Noordzee het grootste ecosysteem van ons land. Voordat je aan de slag gaat met een surfboard is het een goed idee om met de (Noord) zee en haar kracht kennis te maken.
Deze informatie geldt overigens niet alleen voor de Noordzee, maar iedere andere zee of oceaan waar je te water wilt gaan.

In dit artikel zullen we wat leren over stromingen, golven en hoe we hiermee omgaan. Laten we daarmee aan de slag gaan!

Stroming

Er zijn verschillende stromingen die zich vormen in de zee. Dit heeft te maken met verschillende factoren, maar ik begin hier met de belangrijkste en ook de gevaarlijkste.

De mui (rip-current)

Dit is een stroming die de zee in gaat. Het gevaar van deze stroming is vooral dat wanneer mensen erin raken ze in paniek raken, omdat ze steeds verder van het land verwijdert raken. Ze proberen terug naar de kant te zwemmen, maar zonder resultaat. Wanneer je weet hoe een mui werkt en wat je kunt doen om er weer uit te komen, is er veel minder gevaar.

Een mui ontstaat doordat water over de zandbanken heen klapt en richting het strand beweegt. Het water moet op een gegeven moment terug en neemt hiervoor de makkelijkste weg. Het water gaat door een diepere geul tussen de zandbanken in en zo ontstaat een inwaartse stroming. Dit is te zien op de illustratie.

Mui Noordzee

Mui Noordzee

Je ziet dat de golven (swell) het water meenemen naar het strand en dat is voedt de mui (een rip in het engels).

Aan het eind van de mui, ook wel de head genoemd, gaat het water terug richting het gebied achter de zandbanken. Zo kan het zich weer vormen in een nieuwe golf. Het is dus niet zo dat de stroming je helemaal mee naar Engeland neemt. Op een gegeven moment verzwakt de stroming en kom je achter de zandbanken uit.

Wat kun je doen als je in een mui terecht komt?

  1. Verzet je niet tegen de stroming. Probeer dus niet terug naar de kust te zwemmen.
  2. Zwem met de stroming mee tot het verzwakt.
  3. Zwem paralel aan de kust. Zo zwem je de stroming uit.
  4. Vervolgens zul je merken dat je uit de stroming bent. Zwem dan richting de brekende golven.
  5. Nu kun je terug naar de kant.

Hoe herken je een mui?

Beter nog dan weten hoe je met de mui omgaat, is niet in de mui terecht komen. Je kunt een mui herkennen aan de volgende eigenschappen:

  1. Er breken geen golven. Er is namelijk geen zandbank.
  2. Andere kleur van het water. Bijvoorbeeld doordat zand loskomt in van de bodem, of schuim op de stroming drijft.
  3. Daarnaast zijn mui-stromingen sterker bij afgaand tij. Dit is dus wanneer het water van hoog naar laag gaat.
  4. Ook is de stroming sterker bij aflandige wind.

Andere stromingen

De stromingen die we geen mui noemen gaan paralel aan de kust. Op zich is dit niet altijd gevaarlijk, maar ze kunnen uiteindelijk wel monden in een mui of ervoor zorgden dat je heel ver moet terug lopen naar je strandbedje.

Deze stromingen ontstaan in Nederland vooral door wind. Het water stroomt de kant op waar de wind naar toe waait.

Daarnaast bestaat er stroming die ontstaat door getij. Bij opkomend water, stroomt het water naar het noorden. Bij afgaand stroomt het water naar het zuiden.

De top-tip voor deze stromingen is vooral om een de wind en het getij in de gaten te houden, zodat je voorbereid het water in gaat.

Daarnaast is het helpvol om een herkenningspunt op de kant te zoeken, ter referentie van waar je erin ging.

Golven

Illustratie A_frame golf

Illustratie A_frame golf

Op deze illustratie is de klassieke A-frame te zien. Dit heet zo omdat het de vorm heeft van een A. De golf breekt beide kanten op. Laten we haar eens beter leren kennen.

In een ander artikel ga ik uitgebreid uitleggen hoe golven ontstaan, maar voor nu richten we ons vooral op hoe de golven eruit zien. De vorm van de golf vertelt namelijk veel over waar de meeste energie zit en waar het dus ook het best is om de golf te pakken.

Peak
De peak of piek van de golf is het hoogste gedeelte van de golf. Het is de plek waar het meeste energie in het water zit en dus het krachtigste gedeelte van de golf. Dit is ook waar de golf het eerst breekt. Dit is waar je de golf wil pakken.
Als de golf begint te breken ontstaat de lip. Dit is het witte schuim randje wat omslaat op het vlakkere water.

Pocket
Dit is de plek net voor waar de golf aan het breken is. Hier zit heel veel energie in het water. Het uiteindelijke doel is om zo veel mogelijk in de pocket te gaan surfen.

Face
Dit is de plek waar veel ruimte is. Hier is de golf nog niet aan het breken, maar staat het al wel rechtop de zee. Dit komt ook weer door de energie die de golf heeft verzameld. Het uiteindelijke doel is om hier wat mooie turns op te maken.

Shoulder
De schouder van de golf is de plek waar het minste energie zit van de golf. Het water staat nog wel wat omhoog, maar is niet zo energiek als de rest van de golf. Dit is een plek waar je makkelijk naar achteren kunt peddelen in het vlakkere water.

Impact zone
De impact zone is de plek bij de golven waar veel wit water is. Hier zijn de golven al omgeklapt en er zit dus super veel kracht en energie in het water. Het is hier lastiger om doorheen te peddelen, maar je kunt bijvoorbeeld wel leuke schuimgolven pakken!

Dit waren de in’s en out’s van stromingen en golven. Hopelijk gaan jullie het leren kennen als je naar de zee kijkt. Het is heel leerzaam om naar de zee te kijken vanaf de boulevard, zo heb je een mooie overzichtelijke plek om deze kennis in actie te zien.

Bodysurfen

En dan nog een extra’tje:
Wanneer je comfortabel bent in het water is het een leuke oefening om te bodysurfen. Bodysurfen is de puurste vorm van communiceren met de zee.

Bodysurfen in de Noordzee

Bodysurfen in de Noordzee

Hoe werkt bodysurfen?

  1. Lees de golven en beslis welke golf je wilt pakken.
  2. Je draait je om met je gezicht naar het strand.
  3. De golf is nu heel dichtbij je en je zet je af op de bodem.
  4. Je strekt je hele lichaam uit met je armen boven het hoofd. Zo lig je helemaal vlak op het water.
  5. Trappel met je voeten zo vaak als je kan om zoveel mogelijk vaart te maken.
  6. Vergeet niet te blijven ademen;)
Bodysurfen arm positie

Bodysurfen arm positie

Einde golf

Einde golf

Wil je meer diepgang of uitleg van onze surfleraren? Wordt dan lid van onze surfclub of neem een surfles. Leden van onze surfclub krijgen een maandelijkse nieuwsbrief waarin de kennisbank onderwerpen meer uitgebreid worden behandeld.

© 2025 Surfana – De surfspecialist van Nederland | Algemene voorwaarden - Privacy Policy - Website by Sturdy digital